Teme u kojima se diskutovalo nedavno | Odgovori na Vaše poruke
| Dobrodošli na Serbianbloggers.Info forum. Radujemo se što ste sa nama. Trenutno pristupate forumu u svojstvu gosta. Usled ovoga ne možete da odgovarate na postojeće niti započnete nove teme. Ako se pridružite zajednici, dobićete pristup ovim opcijama, ali i biti u mogućnosti da prilagodite lični profil, započnete ankete, i još mnogo toga. Registracija je brza i jednostavna, a najvažnije - potpuno besplatna. Kliknite ovde da postanete član foruma! Ako ste se ranije registrovali, molimo vas da se prijavite sa vašim korisničkim podacima da biste imali pristup svim funkcijama foruma: |
| Primedbe | |
|---|---|
| Topic Started: Nov 12 2008, 11:26 AM (409 Views) | |
| pedja | Nov 12 2008, 11:26 AM Post #1 |
|
Uz rizik da cete me poglresno razumeti moram izneti neke zamerke. Prvo, imam utisak da ste ceo servis sklepali na brzaka posto mi dosta toga deluje primitivno to jest da se uglavnom oslanja na neke druge servise. No s obzirom kako brzo reagujete na primedbe verujem da cete brzo otkloniti sve nedostatke, a da je oslanjanje na druge servise u stvari samo privremeno resenje, pa je i ova moja poruka napisana sa tim ciljem a ne da vas napadam. Agregator blogova mi je cudan. Prvo, lista blogova je nepregledna, nekako mi je tesko da je citam. Drugo, ona se ponasa kao i svaki drugi agregator, prikazuje najnovije zapise na blogovima. S obzirom da ste deklarisali server kao not yet another blog agregator, mozda bi bilo bolje da prikazete listu tako da se prikazuju blogovi bez izvoda iz poslednjeg zapisa, vec umesto toga da se stavi kratak opis bloga i neka statistika, datum poslednjeg zapisa, datum prvog zapisa, ukupan broj zapisa na blogu, broj novih zapisa od poslednjeg pregleda liste (ili u tekucem danu ili tako nesto(, broj klikova na link bloga na SerbianBloggers i tako nesto. Redosled prikayanih blogova bi i dalje mogao biti po datumu najnovijeg zapisa u blogu tako da se oni koji su najsveziji na vrhu. Valjalo bi u listi blogova predvideti i neku vrstu kategorizacije jer lista svaki dan postaje sve duza i potreban je neki nacin da se to sistematizuje tako da posetilac moze lakse da pronadje blogove koji su mu po tematici interesantni. Kada to budete radili obavezno napravite raznovrsne kategorije i mogucnost da jedan blog moze da se svrsta u vise kategorija, jer vecina blogova nije tematski usko orjentisana. Saveti i trikovi. Tu mi najvise smeta sto prilikom pisanja komentara korisnik mora da bude ili registovan na Blogger ili da ima OpenID. Verujem da to vama izgleda ok ali ja se sa tim ne bih slozio. Zasto bi neko morao da bude registrovan na Bloger ili da ima OpenID? Ako je potrebno da ogranicite komentarisanje, to jest da ga kontrolisete, onda ga bar vezite za naloge ovde na forumu tako da samo clanovi foruma mogu da komentarisu posto je verovatnije da ce neko ko pravi SerbianBloggers da bude registrovan na forumu, a svakako ce to biti pre nego registrovan na Blogers ili da ima OpenID. Uostalom, zar niste mogli da postavite svoj blog koji bi bio integrisan u SerbianBlogers sajt umesto da koristite Bloger servis? Prijava/Odjava bloga. Direktno slanje emaila za tako nesto je bilo prihvatljivo pre desetak godina. Danas se ocekuej da za tako nesto postoji obrazac na forumu, tako da korisnik lepo moze da popuni trazene podatke i oni se automatski obradjuju u formi koja je unapred utvrdjena. Uz to se iskljucuju i problemi kao sto je naglasavanej kao treba napisati email da bi on prosao kroz spam filter, gde je tako neka nebitna stavka kao sto je veliko slovo postala kritican faktor. Slanje emailom podrazumeva da se ceo postupak mora raditi rucno. Verujem da to sada onoga ko to radi ne mrzi, ali uskoro ce mu dojaditi, pogotovo sto dodatno mora d ana forumu azurira listu onih koji su prijavljeni, onih koji su ukljuceni u agregator i onih koji su odjavljeni ili im nije prihvacena prijava. Uvedite obrazac, podatke belezite u bazu i sve sto treba da uradi admin to je d apregleda i klikm odobri neki unos ili ne, a sve ostalo se ima automatski. Kad sam vec kod odbijenih prijava, mislim da nije u redu objavljivati koje prijave nisu prihvacene. Kad god vidim te informacije na forumu imam neki bezveze osecaj, kao da su bogovi (to jest oni koji ih pisu) stavljeni na stub srama. Na kraju krajeva to je i ugrozavanje privatnosti, jer su vam oni podatke poslali privatnom linijom, a vi ih objavljujete. |
![]() |
|
| Wooglah | Nov 12 2008, 01:27 PM Post #2 |
|
Administrator
|
Pokušaću opet da odgovorim, u nadi da nećeš pogrešno razumeti 1. I nismo i jesmo. Oslanja se na druge servise iz veoma prostih razloga. Ali to nije bilo pitanje... 2. Na ovo sam lično odgovorio već par puta na raznim temama, facebook grupi, ... Drugačiji od drugih po načinu prezentacije postova, ali i dalje agregat, i dalje ima cilj da prikaže najnovije tekstove domaće blogosfere. Razlika je baš u nepostojanju kategorija i smeštanju svih postova u jedan "bubanj" gde oni sa novijim postovima stalno iskaču gore, dok oni na kojima se ne piše redovno polako izlaze iz fokusa... Kako se stalno menja raspored, nemaš potrebe da pregledaš sve redom, pogledaš samo prvih 20ak unosa, u roku sat vremena će se promeniti... A svako će pre ili kasnije biti gore... a ako ne bude nikad, znači da ne piše redovno i biće odstranjen (trenutni plan je da se blogovi brišu ako na njima nema novih tekstova preko 6 meseci, ali taj deo je još u fazi dogovora) Još jedna razlika je što drugi sajtovi ovog tipa preuzimaju cele postove i omogućavaju čitanje direktno tu na sajtu, pa ih i arhiviraju za kasniji pregled i pretragu, eliminišući tako potrebu da posetilac ikada ode na blog autora nekog teksta. Verujem da si primeetio da ovde to nije slučaj, i da ako se nekom svidi prvi pasus tvog trenutno najnovijeg posta, ta osoba će morati da poseti tvoj blog, pretplati se na tvoj feed, ... Dakle, na svakom drugom mestu može da se prati "određena grupica odabranih", uključujući i direktnu rss pretplatu kod njih, ali naš cilj je da čitaoci mogu da otkriju nove blogove na koje inače ne bi naišli, a koji im mogu biti zanimljivi... Kategorizaciju, biranje blogova za praćenje, arhivu i slično ima blogodak, a ne želimo da pravimo duplikat nečeg što već postoji. Imamo zacrtanu ideju kako bi sajt trebao da izgleda, i iako shvatamo da ljudi nisu navikli na ovakav pristup i podsvesno vuku ka kategorizaciji i uopštavanju ipak pokušavamo da proguramo ovaj "kreativni haos" jer verujemo da ima svoje prednosti i da će ga ljudi naći zanimljivim, kad se malo naviknu... 3. Potpuno si u pravu, to nam je promaklo, stavićemo da mogu svi da komentarišu. 4. Ovo je isto pominjano više puta, ali evo još jednom. Ovo nije prvi sajt koji radimo, a na kojem se pojavila potreba za masovnom komunikacijom sa ljudima raznih profila i IT znanja. Naše iskustvo nedvosmisleno pokazuje da SVAKO zna da napiše i pošalje e-mail, ali da dosta ljudi zbunjuju forme, captche, ... Želja nam je da svako može da prijavi svoj blog ako to želi, a ne da odustane jer ne zna šta tačno da upiše, koja je adresa feeda, ili jer mu/joj problem pravi sličica sa antispam kodom... Istina, naprednim korisnicima izgleda smešno ovakav pristup, ali se svejedno prijavljuju tako da mislim da im ne smeta. Što se tiče problema sa naše strane, ne brini, podela u timu je takva da jedna osoba (naš izvršni urednik, Maladict) prima prijave, detaljno pregleda i proučava blogove i njihov sadržaj i kupi feedove, druga (ja) se bavi samom administracijom sajta i foruma, treća... Podela rada, osnov napretka još od kamenog doba ![]() Nadam se da su neke stvari jasnije, a ako nisu, slobodno pitajte opet. |
![]() |
|
| Maladict | Nov 12 2008, 10:07 PM Post #3 |
|
Dodao bih nešto vezano za ''stub srama''. Ne vidim da postoji išta sramotno u tome što je nečiji blog odbijen. Ako nije prihvaćen na listu zato što je ''mlađi'' od 2 meseca, šta je tu strašno? Prijaviće se ponovo kada taj period istekne i biti primljen ako zadovoljava ostale uslove. Ako nije primljen jer objavljuje nedozvoljeni sadržaj - to je problem tog blogera. Znao je kakve tekstove je objavljivao (koji su samim tim bili javno dostupni) i to je to. Nekoliko puta je napomenuto da se ne šalju prijave ukoliko blog očigledno ne zadovoljava neki uslov, a ne može se reći da smo izmišljali toplu vodu - sva pravila su razumna. Dva meseca je prilično kratak period, posebno ako čovek redovno piše tekstove, a rasna, verska, nacionalna i svaka druga diskriminacija se svuda (makar u normalnom delu sveta) sankcionišu. Ažuriranje liste na forumu je uvedeno kako bi se smanjila mogućnost da neko previdi poslati e-mail koji mu šaljemo nakon provere bloga. Ovako može da dođe na forum i uz dva klika proveri da li je uopšte ušao u proceduru i da li je odbijen/prihvaćen. Takođe smatramo i da drugi članovi foruma imaju pravo na uvid u to ko jeste, a ko nije primljen. Ako je neko odbijen iz ''malverzacijskog'' razloga - drugi blogeri imaju pravo da to znaju. Nikoga ne žigošemo, niti nam je to namera. |
![]() |
|
| 1 user reading this topic (1 Guest and 0 Anonymous) | |
| « Previous Topic · Obaveštenja · Next Topic » |

8:20 AM Jul 30