Teme u kojima se diskutovalo nedavno | Odgovori na Vaše poruke
| Dobrodošli na Serbianbloggers.Info forum. Radujemo se što ste sa nama. Trenutno pristupate forumu u svojstvu gosta. Usled ovoga ne možete da odgovarate na postojeće niti započnete nove teme. Ako se pridružite zajednici, dobićete pristup ovim opcijama, ali i biti u mogućnosti da prilagodite lični profil, započnete ankete, i još mnogo toga. Registracija je brza i jednostavna, a najvažnije - potpuno besplatna. Kliknite ovde da postanete član foruma! Ako ste se ranije registrovali, molimo vas da se prijavite sa vašim korisničkim podacima da biste imali pristup svim funkcijama foruma: |
- Notice
- There are no older topics.
- Pages:
- 1
- 2
| Šta nikako ne treba raditi na svom blogu | |
|---|---|
| Topic Started: Nov 5 2008, 10:27 PM (1,589 Views) | |
| urke | Nov 5 2008, 10:27 PM Post #1 |
|
Bilo da ste početnik ili poznati autor (bloger), nekih pravila se treba pridržavati. Ja ću navesti ono što mi prvo pada na pamet (Avram će se složiti). Za početak, nikada nemojte da ukradete članak sa nekog sajta ili drugog bloga, promenite par sitnica u tekstu ili ne promenit apsolutno ništa, a onda to objavite na svom blogu kao da ste vi autor tog članka. Zašto je ovo bitno? Ako vam je stalo da izgardite „ime“ i ugled, da vas posetioci čitaju zato što imaju poverenje u vaše članke, onda se nećete kititi tuđim perijem jer će pre ili kasnije neko to da otkrije. Internet je veliki, ali se međusobno delimično poznajemo. U prilogu je primer originalnog i ukradenog članka sa minornim izmenama, bez ostavljenog linka na izvor informacija. Edit: Još jedan primer krađe Edited by urke, Nov 5 2008, 10:30 PM.
|
![]() |
|
| Avram | Nov 5 2008, 10:46 PM Post #2 |
|
car
|
Urke, hvala na ovome. Imam osećaj da je ova tema "isprovocirana" upravo ovim slučajem koji si postavio, i nije mi drago što je moj blog uzet za primer, ali šta je tu je. Ja zaista nemam ništa protiv da neko iskoristi moj kod (koji je, uzgred, moja intelektualna svojina), da napiše blog post o njemu i da navede autora, ali da neko od reči do reči (dobro, izmenio je godinu i još par slova) iskopira tuđ unos, i još se posle u komentarima ubeđuje kako je on autor istog - stvarno nisko. I, ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava (edit), evo Urke je dodao još jedan primer u svojoj poruci. Eee, i oni mene našli da kopiraju? Ajde da pišem nešto pametno na blogu, nego samo lupam gluposti :-) Edited by Avram, Nov 5 2008, 10:48 PM.
|
![]() |
|
| Wooglah | Nov 5 2008, 11:19 PM Post #3 |
|
Administrator
|
To je kao kada dete nešto zgreši, i bude uhvaćeno, pa ubeđuje roditelje "Nisam ja" (iako nema ko drugi da bude). Deci se takve stvari ne uzimaju za težak prekršaj ali se edukuju da je potrebno preuzeti odgovornost za svoje postupke, ali kada odrasli ljudi prave gluposti i ubeđuju druge u svoju nevinost, iako se na prvi pogled vidi šta su uradili - to je prosto nezrelo i sramota. Ni jedan bloger nikada neće biti shvaćen ozbiljno, ni kao autor ni kao čovek, ako se bavi takvim stvarima... |
![]() |
|
| mmilan | Nov 5 2008, 11:47 PM Post #4 |
|
Na žalost copy&paste "pisanje" je previše česta pojava, na blogovima, drugim sajtovima... tačnije svuda gde može. Dobra stvar je što su naši provajderi počeli da reaguju na prijave ove vrste i kad je neophodno primenjuju i najrigoroznije metode (gašenje sajta). Provereno radi, pa ako nađete vaš tekst negde.... ![]() Možda bi na listu trebalo dodati i prevođenje. Mnogi vole da prevedu nečiji tekst i objave ga kao svoj. Prevodilac je prevodilac, autor je autor. Te stvari ne treba mešati. Na žalost, ovo se već mnogo teže otkriva. ps. Greškom sam ovo poslao kao "report" Izvinjavam se
|
![]() |
|
| Ominotago | Nov 6 2008, 07:44 AM Post #5 |
|
Milane, nemoj da me plašiš! Ja sam vredan jedan mali prevodilac, nisam sigurna da znam kako bih reagovala da vidim da mi neko krade rad i trud. O krađi napisanog, nemam reči, mislim, ja sam ponekad toliko naivno stvorenje, prosto mi logično da ne treba ni spominjati koliko je kraša tog tipa niska! |
![]() |
|
| plagosus | Nov 6 2008, 01:20 PM Post #6 |
|
plagosus
|
Ja podrzavam kradju! Ali kradite sa stilom! I nemojte se bojati, vec slobodno navedite autora kako bi odmah mog'o da Vas nadje (bez da se muci googlovanjem)
|
![]() |
|
| mmilan | Nov 6 2008, 01:45 PM Post #7 |
|
Mislim da se nismo razumeli. Mislio sam na situaciju kada neko pronađe zanimljiv tekst na engleskom, na prevede ga i objavi kao da ga je on napisao (bez naglašavanja da je reč o prevodu). Skoro sam morao da pokrenem to pitanje na jednom sajtu zato što je čovek od sebe stvorio legendu kao uspešan i zanimljiv autor (možda najpopularniji), čak je i knjigu objavio, a jedino što je radio su prevodi. Pao je čak toliko nisko da neke ispravke koje su u originalu ubačene kao šala (i prave ispravke, ono sa precrtavanjem teksta) ubacuje i u prevod, kao svoje. Na žalost, ili na sreću, nekoliko puta sam imao prilike da nalazim moje tekstove na različitim sajtovima. Razvoj situacije bio je različit - neki uz izvinjenje prihvate da navedu izvor, neki iznervirani uklone tekst, i tako redom. Ako neko neće da sarađuje - pišem provajderu i, ako postoji, prijava Google AdSense-u. Ono što do sada nisam uspeo da rešim je jedan sajt i gomila seminarskih radova (na žalost, ovo je nemoguće - ali to je več problem druge vrste). |
![]() |
|
| Ominotago | Nov 6 2008, 04:10 PM Post #8 |
|
Ahaaaa na to si mislio! Pa vidi, i to mi je blago rečeno užas! Mada, počinjem i da se pitam dokle ću da se čudim tome na šta sus ve ljudi spremni?!
|
![]() |
|
| mmilan | Nov 6 2008, 05:26 PM Post #9 |
|
"Dve stvari su beskonačne: univerzum i ljudska glupost, za prvu nisam siguran" - reče jedan čika sa čupavom kosom
|
![]() |
|
| Ominotago | Nov 6 2008, 06:13 PM Post #10 |
|
Opet ti s tim tvojim pajtašima... pa dokle?! Beskonačno ili ? E, a opet, pazi, kao imaš mogućnost da potpuno besplatno i bez nekog preteranog znanja javno kažeš celom svetu šta god ti padne na pamet (nemoj sad oma da se ufatite za ovo "šta god"!) i ljudi to pravo i slobodu iskoriste da bi kopirali nekog drugog. Ah ti ljudi... šta reći?!
|
![]() |
|
| goranstx | Nov 6 2008, 06:43 PM Post #11 |
|
Neko me zvao? ![]() LOL, kako ste pogodili moj potpis.... Nego, da ne budem u off-u, C/P autori se kad-tad provale i onda im sva stečena "slava i bogatstvo" ne vredi ni crvljiva boba. Sve što su do tada radili dobiće status plagijata, sve što ubuduće budu radili imaće oreol sumnje... Jednostavno ne vredi... EDIT: eto, opljujem ja prepisivače i onda skontam da mi je podnaslov bloga skoro pa isti kao naslov mmilan-ovog bloga. Samo što je ovde definitivno u pitanju koincidencija. Edited by goranstx, Nov 7 2008, 08:29 AM.
|
![]() |
|
| mmilan | Nov 6 2008, 11:15 PM Post #12 |
|
Izgleda da smo čitali isti roman. Ipak, jedan je Daglas Adams. Već neko vreme razmišljam o tome da promenim naslov, da ne bih zbunjivao ljude, ali pretpostavljam da svi znaju odakle je naslov pozajmljen ![]() ps. Hehehe, ne ide da sad stavim i isti citat u potpis, moram jedan drugi, koji isto obožavam
Edited by mmilan, Nov 6 2008, 11:16 PM.
|
![]() |
|
| Viktor | Nov 7 2008, 10:35 PM Post #13 |
|
pozdrav svima! evo dobrog servisa koji moze pokazati da li neko kopira vas sadrzaj: http://www.copyscape.com |
![]() |
|
| CyberCat | Nov 9 2008, 10:47 PM Post #14 |
|
Moram priznati, vrlo smelo! ipak, krade se od najboljih, zar ne? Ja sam imala slučaj da su dva sajta koja sam pravila kompletno ukradena, prvi je bio Varagićev, pre nekoliko godina, i to od strane ekipe tadašnje emisije Polarotor. Drugi put zajedno sa kodom, sve identično, prekopiran sajt firme Novkabel Internet. Najzanimljivije je to što u prvom slučaju dizajn ostao nepromenjen bez obzira što je bio ukraden uz opravdanje da je to sve njihovo delo, a drugi put je posle moje prepiske sa dotičnim gospodinom koji je bio odgovoran za to delo čovek tražio dokaz. Na njegovu žalost, dizajner koga je angažovao je zaboravio da iz CSS fajla skloni red u kome se navodi autor koda. Toga će u vek biti. Ali, kao što neko reče, treba ukrasti sa stilom. Mada se ne bih složila potpuno s tim, već bih dodala da treba pametno iskoristiti ono dobro što vidiš na nekom drugom sajtu. |
![]() |
|
| plagosus | Nov 25 2008, 12:11 PM Post #15 |
|
plagosus
|
Pa baš to...
Šalim se, ovaj... Postoji mnogo već primenjenih ideja koje se mogu implementirati na svoj originalan (pa i bolji, što da ne) način. Ne treba oklevati. A klasičan copy/paste uvek dovodi istog -> raskrinkavanja
|
![]() |
|
| 1 user reading this topic (1 Guest and 0 Anonymous) | |
| Go to Next Page | |
| « Previous Topic · Blog za početnike · Next Topic » |
- Pages:
- 1
- 2

originalni_clanak.jpg (120.28 KB)

Izvinjavam se

8:22 AM Jul 30